V službe modlitbovej prítomnosti na mieste vykonávania potratov dôležitú úlohu zohrávajú špecialisti na komunikáciu. Je to komunikácia špecifická a tým aj náročnejšia, no môže byť veľmi účinná. Odohráva sa na chodníku, alebo na prístupovej ceste k miestu vykonania umelého potratu, akým je zvyčajne nemocnica alebo súkromné zdravotnícke zariadenie. Jej cieľom je ponúknuť žene inú možnosť. Paradoxne, je to práve hnutie za život, ktoré hovorí o inej možnosti. A naopak, tí, ktorí sa označujú termínom pro-choice (za možnosť voľby), nechcú ani počuť a už vôbec nechcú hovoriť o inej možnosti ako je umelý potrat. Dôkazom toho je fakt, že práve pro-choice aktivisti agresívne a bezostyšne útočia na centrá pomoci tehotným mamičkám.

Nie je to zbytočné

Poradenstvo a poskytovanie pomoci priamo na ceste k potratovému zariadeniu sa osvedčilo. Skúsenosť ukázala, že časť žien prichádza na potrat v hlbokých pochybnostiach a neistote. Sú ochotné vypočuť si alternatívne možnosti a v konečnom dôsledku sú vďačné za pomocnú ruku, ktorá spolu so ženou zachraňuje aj dieťa. A presne o to inde.

O účinnosti chodníkového poradenstva svedčia samotné potratové centrá, ktoré sa snažia ovplyvniť legislatívu, aby vznikli tzv. buffer zones (nárazníkové zóny). V praxi to znamená, že chodníkoví poradcovia nemôžu operovať v blízkom okolí potratového pracoviska.

Ako na to?

Chodníkovému poradenstvu sa venuje aj americká aktivistka Lauren Muzyka. V krátkom inštruktážnom videu vysvetľuje, ako treba postupovať v komunikácii so ženou, ktorá prichádza na umelý potrat.

Tu uvádzame prepis je prezentácie:

Prečo je dôležité, aby tehotné ženy mali možnosť voľby?

Matky prežívajú krízu, lebo cítia, že nemajú na výber. Pravdou však je, že naše spoločenstvá im môžu poskytnúť všetko, čo potrebujú.

Už ste sa niekedy zamýšľali, PREČO je možnosť voľby pre tehotné ženy dôležitá? Aktivisti z tímu Chodníkových obhajcov a Chodníkových poradcov ponúkajú na chodníku pred potratovými klinikami ženám reálne možnosti, pomoc a nádej. Aby sme sa k ženám priblížili pokojne, efektívne a s láskou, prichádzame s jednoduchou metódou v piatich krokoch.

Skôr ako začnete, je veľmi dôležité vytvoriť si vzťah s miestnym centrom pre tehotné ženy a požiadať ich o dovolenie posielať k nim klientov. Vaším hlavným cieľom bude čo najskôr spájať klientov s týmto centrom. Vy zasiahnete v krízovej situácii a centrum sa už postará o priebeh jej riešenia.

Krok 1: usmej sa, pozdrav, miluj. Je to jednoduché: „Ahoj, volám sa Lauren a miestnemu centru pre tehotné ženy odporúčam klientky.“ Ide tu o to, naviazať kontakt s komunitou odborníkov a dať žene najavo, že jej máte čo ponúknuť.

Krok 2: podaj žene literatúru a vysvetli spôsob pomoci. Pri dávaní brožúrky, ktorá poukazuje na služby miestneho centra, ženu uistite, že pomoc je dostupná hneď teraz. Ja hovorím napríklad: „Ponúkame tehotenské testy a ultrazvuk zdarma a hneď vedľa je poradňa o možnostiach pre tehotné ženy zdarma. Ak sa dnes rozhodnete pre naše služby, môžete ušetriť až 275 dolárov. Chcete využiť niektorú z týchto služieb?“ Váš čas s klientom bude pravdepodobne obmedzený. Takto žena uvidí, že Vám nie je ľahostajná a bude vedieť, že nablízku je dostupná pomoc, ktorú si môže dovoliť. V tomto bode Vás niektoré ženy príjmu a môžete sa začať sústrediť na pohodlné, odborné nasmerovanie ženy na tehotenské centrum.

Keď sa ale žena ešte na to necíti, môžete postúpiť ku kroku 3: pýtaj sa a počúvaj. Skúste prísť na to, prečo tam prišla, aby ste jej pomohli v ťažkej situácii. Môžete jej položiť jednoduchú, no súcitnú otázku ako: „Nebude Vám prekážať, ak sa opýtam, čo Vás sem dnes privádza? Financie, rodina?“

Zatiaľ čo počúvate, dostávate ku kroku 4: vyrieš problém. Ona sa sústredí na vyriešenie svojho problému a vy sa na to sústreďte tiež, ale tak, že ju uisťujete o hodnote života. Najprv sa zamerajte na jej situáciu, aby viac otvorila svoje srdce a chcela počuť o svojom dieťati a o Bohu. Často to ide ľahko: „Viete, rozumiem tomu, čo hovoríte. Chápem, že nemáte dosť peňazí na podnájom, ale môžeme Vám s tým pomôcť.“ Ak Vám dôvod nepovie, môžete hovoriť o probléme potratov všeobecne, ale potom rýchlo zmeniť tému a prejsť k nádeji, niečo ako: „Viem, že ste tu, lebo je Vám veľmi ťažko a neviem si predstaviť, čo musíte prežívať. Ale potrat prináša veľa bolesti a dnes Vás chceme od toho uchrániť. Môžeme Vám pomôcť toľkými spôsobmi.“ Teraz môžete pokračovať v zdôrazňovaní služieb dostupných vo Vašom centre pre ženy. Skvelá príležitosť opýtať sa na to, v ktorom mesiaci tehotenstva je, nakresliť obrázok života v jej lone a tiež zasiať semienko viery. Nezabudnite na posledný krok.

Krok 5: nechaj ženu odísť. Konverzáciu nikdy nekončíme bez pozvania do miestneho centra pre tehotné ženy. Povieme napríklad: „Veľmi rada Vás do centra zavediem, aby ste využili všetky naše služby zdarma. Chceli by ste sa prísť pozrieť?“ Nebuďte sklamaní, ak aj napriek tomu pôjde do potratovej kliniky. Veľa žien tam musí najprv vstúpiť a zažiť temnotu toho miesta. Ak ste boli pokojní a dali ste žene lásku, snažili sa jej pomôcť, veľa z nich vyjde znovu von a príjme Vašu pomoc. Modlite sa, buďte plní nádeje a nevzdávajte tento boj za život.