Modlitbová prítomnosť na miestach vykonávania potratov je zachraňujúca. Najmä aj je spojená so schopnosťou podať pomocnú ruku. Potvrdzujú to nasledujúce tri príbehy rodín, ktoré svoju vďačnosť sformulovali v otvorenom svedectve. Pôvodne boli uverejnené na webe Live Action.

Kiesy a Jocelyn 

Stretnutie s modlitebnými aktivistami na chodníku pred operačným centrom Lovejoy v Portlande (Oregon, USA) malému Sebastianovi zachránilo život.

Aby Kiesy a Jocelyn Hernandezovci mohli ísť na potrat, precestovali viac než 400 míľ. Na ceste do potratového centra však stretli aktivistov, ktorí stáli pred budovou a modlili sa. Modlitebníkom sa zverili, že mali strach, no dieťatko si skutočne chceli nechať. Jocelyn sa zdalo, že je primladá na to, aby vychovávala dieťa a tiež sa obávala, že Kiesy by ju s dieťaťom nemohol podporovať. Aktivisti si ju vypočuli, a ako povedala, dodali jej silu, zatiaľčo miestni pro-liferi potom páru pomohli s dieťatkom aj materiálne. Ešte v ten istý rok sa zosobášili a narodil sa im Sebastian.

„Toľko ľudí tak veľmi pomohlo. Bolo úžasné to vidieť,“ povedala pre portlandské katolícke noviny Catholic Sentinel aktivistka Therese Ruesink. „Od Sebastianovho narodenia prešli už mesiace a Kiesy s Jocelyn nám ešte stále  neprestali ďakovať.“

Theresa

Theresa žila v Spojenom kráľovstve. Keď zistila, že je tehotná, nemala strechu nad hlavou ani prácu. Verila, že v jej situácii nemá inú možnosť, len svoje dieťa potratiť. Túto myšlienku zúfalo odmietala a cestou k potratovému centru Marie Stopes plakala. Pred budovou centra ju niekto zastavil a spýtal sa, prečo plače. Jeden z modlitebníkov Theresu presvedčil, že nemusí ísť na potrat a dostupné sú aj iné alternatívy a pomoc. Po tom, čo vnútri potratového centra o jej problém nikto neprejavil rovnaký záujem, Theresa sa vrátila k aktivistom na chodníku, a tí ju skontaktovali s organizáciou Good Counsel Network na pomoc ženám, ktoré nečakane otehotneli.

V Good Counsel si Theresine starosti najskôr vypočuli. Organizácia jej ponúkla ubytovanie a pomohla s tým, čo najviac potrebovala. „Povedali, že mi pomôžu a len sme spolu hovorili. Opýtali sa ma na to, prečo chcem ísť na potrat a povedala som im o podmienkach, v ktorých žijem. O tom, že som nemala kde bývať, nemala som zamestnanie a nevedela som si s tým rady. Ponúkli mi ubytovanie a naozaj ma podporili. Dostala som stravné lístky a peniaze pre dieťa. Takmer všetko oblečenie a všetko to, čo moje dieťa potrebuje, mi dali oni. Neviem, kde by som teraz bola, keby tam vtedy neboli,“ povedala.

Noe

Manželský pár, ktorý mal v úmysle ísť na potrat, prekvapil veľký počet modliacich sa pred miestnou klinikou Planned Parenthood v Aurore (Illinois). Manžel povedal ľuďom z ligy Pro Life Action League, že s manželkou Noe zvažovali potrat, ale ich prítomnosť na chodníku pre budovou ich prinútila zastaviť sa a ešte si premyslieť to, čo sa chystajú urobiť.

Začali sa zaujímať o to, čo sa deje počas zákroku pri potrate a manžel povedal, že svojimi zisteniami boli „traumatizovaní“. Párik mal predtým už dve deti a mali strach prijať aj tretie. Odvahu im dodala prítomnosť pro-liferov pred klinikou a ich modlitby.

„Priatelia, poslal vás sem Boh, pretože nám to povedal. Parkovali sme rovno tam a len sme sa sem pozerali a rozmýšľali o tom. Premýšľali sme a premýšľali, pozerali sa na fotky bábätka (fotky obetí potratov) a v duchu si mysleli, že to jednoducho nemôžeme urobiť. Všetkým vám ďakujem, že tu stojíte,“ povedal. „Som Vám taký vďačný, pretože úprimne, to vďaka vám sme zmenili svoje rozhodnutie. Myslím, že keby ste tu v ten deň neboli, pravdepodobne by sme do tej kliniky vkročili.“

Starostlivosť a súcit pro-life aktivistov na chodníku zachraňuje životy ženám, ktoré uvažujú nad potratom. Potratové kliniky, ktoré zaujíma ich vlastný zisk, neúnavne pracujú na tom, aby táto naša služba a akákoľvek iná alternatíva potratu nijako neovplyvnila ich výsledky.